Sunday, July 15, 2012

Euro’nun üçüncü büyüğü İtalya da havlu atıyor

















Euro Bölgesi ülkelerinin borçlanma maliyetlerindeki artışı önleyememesi, birliğin 3’üncü büyük ekonomisi İtalya’yı da havlu atmanın eşiğine getirdi.















İtalya Başbakanı Mario Monti, ülkenin borçlanma faizinin kontrol altına alınamadığını belirterek, “İtalya, Avrupa Kurtarma Mekanizması’ndan (ESM) yardım almayı isteyebilir. Çünkü artık ülkenin borçlanma maliyetleri krizin daha da büyümesi ve tüm Euro Bölgesi’ne yayılması konusunda ciddi bir tehdit oluşturuyor” dedi.

Faizler çok yüksek

Euro Bölgesi’nin en büyüğü Almanya dün 10 yıl vadeli tahvil satışında son yılların en düşük faizi olan yüzde 1.31’le 4 milyar Euro borçlanırken, oranların bunun altına düşmesinen beklenmediği belirtildi. İspanya, 10 yıl vadeli tahvil satışında yüzde 6.7’den,İtalya ise yüzde 5.86 faiz oranıyla borçlandı. Her iki ülkenin faizlerinde 13 ve 9 baz puan gerileme olsa da, halen çok yüksek faiz ödendiğine dikkat çekiliyor. Avrupa’da borçlanma faizlerinde konrolsüz yüksek seyir sürürken Euro da, son 3.5 yılın en düşük seviyesi olan 1.2275 dolara kadar geriledi.  Başbakan Mario Monti, eş zamanlı olarak yürüttüğü Ekonomi Bakanlığı’ndan istifa ederek yerine Yardımcısı Vittorio Gilli’yi atadı. Monti değişikliğe rağmen, sıkı ekonomi politikalarının süreceği mesajını yineledi. Ülkenin krizle mücadele etmek amacıyla teknokrat hükümetinin başına gelen Monti, aynı zamanda ekonomi bakanlığı görevini yürütüyordu. Hürriyet-Ekonomi



No comments:

Post a Comment